Zioła na domowym parapecie – jak sadzić? do czego używać?

0

Mimo, że jeszcze jest zbyt zimno na sadzenie roślin w ogródku, śmiało można to robić na własnym parapecie. Słońca jest już bowiem na tyle dużo, że zielone listki będą mogły się z powodzeniem rozwijać. Od czego najlepiej zacząć domową uprawę? Oczywiście od ziół! Rosną one szybko i będą doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek, koktajli i innego typu dań. Co więcej, obecność większej ilości roślin poprawi jakość powietrza w naszym domu, a także uatrakcyjni otoczenie.

O czym pamiętać oprawiając zioła w doniczkach?

ziola3

Na początek należy się zastanowić nad tym, jakie rodzaje ziół posadzić. Wiele zależy od tego, które z nich będziemy później używać w swojej kuchni. Zarówno bowiem w sklepach tradycyjnych, jak i internetowych, możemy kupić niemal wszystkie popularne odmiany tych roślin. W marketach do kupienia są nawet już podrośnięte zioła w doniczkach. Pamiętajmy jednak, że są one hodowane w szklarniach, przez co mniej odporne na domowe warunki (wysoka temperatura, suche powietrze etc.) niż rośliny wyhodowane z sadzonek czy nasion.

Dno naczynia, w którym będziemy sadzić nasze zioła, koniecznie musi posiadać otwory odpływowe i być wyłożone warstwą drenażu (np. małymi kamyczkami). Dzięki temu korzenie roślin nie będą miały tendencji do gnicia. Na samo podłoże najlepiej wybrać ziemię uniwersalną, o odczynie delikatnie kwaśnym bądź obojętnym, która będzie miała niewielki dodatek bardzo drobnego żwirku czy piasku.

Po posadzeniu wszystkie zioła wymagają regularnego, dość obfitego podlewania. W najcieplejsze dni wiosenne trzeba to robić codziennie, a latem – nawet dwa razy na dzień. W innym wypadku bryła korzeniowa może wyschnąć. Do przyspieszenia wzrostu roślin warto stosować specjalne nawozy do ziół., które dostępne są w każdym sklepie ogrodniczym. Ich ceny nie są wysokie, a efekty stosowania – bardzo duże.

Do czego używać poszczególnych ziół?

ziola4

Dobre przygotowanie podłoża, regularne podlewanie oraz opcjonalne nawożenie to główne kwestie, o których trzeba pamiętać przy domowej uprawie ziół. Potem zostaje tylko czekać na ich wzrost i cieszyć się z niepowtarzalnego smaku poszczególnych odmian.

Jeśli jednak jeszcze nie jesteście przekonani do tego, czy ustawić doniczki na swoim parapecie, dla zachęty podajemy przykładowe dania, z którymi dobrze łączą się wybrane zioła:

  • bazylia – pasuje od pomidorów, fasolowych zup, groszku, szpinaku, omletów, sufletów, sałaty, wołowiny, baraniny, cielęciny czy nawet krewetek;
  • estragon – pasuje do sałatek, sosów, drobiu, twarogu, a także kiszonych ogórków czy musztard;
  • kozieradka – używajmy jej do różnego typu dań mięsnych, pieczywa, makaronów oraz zalew do marynat;
  • mięta – zestawiajmy ją z lemoniadami, śmietankowymi lodami, owocowymi sałatkami, sosami do chleba, kapustą, galaretkami czy wiejskim serkiem;
  • oregano – idealnie komponuje się z różnymi sosami, warzywnymi sokami, szpinakiem, a także rybami, pieczeniami wołowymi, cielęciną czy jagnięciną;
  • rozmaryn – to świetne towarzystwo łososia, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny pieczonej, drobiu, zapiekanych ziemniakach czy zielonym groszku;
  • szałwia – jest doskonałym towarzyszem francuskich dressingów, ciemnych sosów, groszku, pomidorów oraz wieprzowiny, drobiu i ryb;
  • tymianek – dodajmy go do wiosennych, warzywnych zup, karczochów, świeżych pomidorów i sosów na ich bazie, ziemniaków, grzybów, krokietów czy sosów opartych o owoce morza.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Odpowiedz